Na Osnivačkoj skupštini 21. aprila 2018. u Tuzli, osnovano je “Udruženje Endoskopskih hirurga u BiH”, UEHBH”, kada je donešen i Statut koji možete download-ovati sa ove web stranice.

U upotrebi će biti više skraćenica “AESBH” našeg engleskog naziva “Association of Endoscopic Surgeons of Bosnia and Herzegovina”, zbog naše namjere da usko surađujemo za EAES-om i udruženjima u okruženju.

Članom Udruženja može postati svako fizičko lice, državljanin Bosne i Hercegovine – svaki doktor medicine, specijalista iz oblasti abdominalne, torakalne ili dječje hirurgije, urologije, neurohirurgije, ortopedije, ginekologije, otorinolaringologije, gastroenterologije, kao i drugi medicinski profesionalci koji se bave endoskopskom hirurgijom, a koji prihvataju Statut i ciljeve i djelatnosti Udruženja i to potvrđuje potpisivanje pristupnice.

Ciljevi i djelatnosti Udruženja su:

  • Unaprijeđenje i dalji razvoj endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini
  • Trajno stručno i znanstveno usavršavanje zdravstvenih djelatnika koji se bave endoskopskom hirurgijom kroz edukacijske programe, stručne i znanstvene sastanke, kongrese, seminare, predavanja i tečajeve, pisanje knjiga, priručnika i brošura, odnosno svih oblika trajnoga medicinskog usavršavanja.
  • Saradnja s ostalim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim stručnim i znanstvenim društvima posvećenim endoskopskoj hirurgiji.
  • Izdavanje publikacija u svrhu ostvarivanja djelatnosti Udruženja, u skladu sa Zakonom.

Cilj nam je također uspostaviti  veze sa EAES-om (Evropskom Asocijacijom Endoskopskih Hirurga) i omogućiti svim mladim hirurzima u BiH lakši put do edukacije u nekim od Evropskih centara. Također uz pomoć EAES-a organizirati workshopove u svim  dijelovima BiH.

Pristupnica se može download-ovati iz odjeljka Članstvo/Membership.

Svaki kolega po početku plaćanja članarine, postaje punopravni član. Dobiti će Certifikat – Potvrdu o članstvu  i steći će mogućnost različitih beneficija koje ćemo kao Udruženje ponuditi svojim članovima