U organizaciji Udruženja endoskopskih hirurga BiH, a uz suorganizaciju Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina održan je workshop “Laparoskopske operacije ingvinalne hernije TEP metodom”.

Tokom održavanja workshopa održana su dva stručna predavanja, na kojima je o anatomiji ingvinalnog kanala govorio dr. Đoko Novaković, a na temu “TEP osnovni principi i tehnike” rad je prezentovao prof. dr. sc. Samir Delibegović.

Nakon održanih predavanja, polaznici Workshopa, predvođeni eminentnim stručnjacima iz pomenute oblasti , prof. dr. sc. Samirom Delibegovićem iz Udruženja endoskopskih hirurga BiH i prof. dr. sc. Bojanom Radovanovićem iz Udruženja herniologa Srbije, pristupili su praktičnom dijelu, u kojem su uz asistenciju hirurga iz bijeljinske bolnice, izveli niz laparoskopskih operacija ingvinalne hernije TEP metodom.
Riječi zahvalnosti edukatorima uputio je direktor Bolnice “Sveti Vračevi prof. dr Zlatko Maksimović koji je istakao da će menadžment ove ustanove dati podršku u realizaciji sprovođenja edukacije, ali i nastavka započete saradnje.
Predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH, prof. dr. sc. Samir Delibegović, u svom obraćanju je kazao da Udruženje za cilj ima unaprijediti endoskopsku hirugiju u BiH. On je istakao da je Udruženje i pored pandemije koronavirusa, koja je spriječila neke od planiranih aktivnost, uspjelo realizovati radionice na kojima su predavači bili vrhunski stručnjaci iz oblasti endoskopske hirurgije. Njegov stav je da će se kroz rad i zalaganje članova Udruženja endoskopskih hiruga u BiH, a uz saradnju sa kolegama i prijateljima iz okruženja, ova oblast u BiH zasigurno podići na veći nivo.